Strážne jednotky v Kandaháre ostanú tak dlho, ako to bude potrebné

05.10.2012 Bratislava

Bratislava 4. októbra (TASR) - Slovenská republika je pripravená zachovať strážne jednotky v afganskom Kandaháre tak dlho, ako to bude potrebné.

Deklaroval to dnes minister obrany SR Martin Glváč na stretnutí so zástupcom vrchného veliteľa spojeneckých síl v Európe generálom Richardom Shirreffom. "Samozrejme, bude potrebné presadiť túto tému aj v politickej rovine," doplnil šéf silového rezortu.

Shirreff potvrdil, že je veľmi dôležité, aby strážne jednotky v spomínanej oblasti ostali aj naďalej. "Bol som informovaný o vašich zámeroch so sťahovaním a nasadzovaním nového typu síl. Myslím si, že vaše snahy sú úctyhodné a budú prospešné pre celý projekt," dodal Shirreff.

Glváč v tomto kontexte poznamenal, že Slovensko je pripravené spolupracovať aj naďalej v takej miere, ako mu to dovolí ekonomika. "Žiadny iný problém nemáme," zdôraznil. Zároveň ocenil generálovo pozitívne hodnotenie slovenských vojakov, ktorí pôsobia v zahraničí.

Afganistan bude jednou z hlavných tém aj na stretnutí ministrov obrany, ktoré sa uskutoční budúci týždeň v Bruseli. Témou by mal byť ďalší postup v Afganistane po roku 2014, kedy by sa mala stiahnuť väčšina spojeneckých vojsk.
 

Vyberte región